2009. december 8., kedd

Jó tudni

-Nem fő szét a burgonya,ha a főzőlevébe pár csepp ecetet teszünk.
-Ha szeretnénk,hogy a tojásrántotta dúsabb legyen ,ahány tojás,annyi evőkanál tejet adjunk hozzá,miközben felverjük habosra.
-Ki ne szeretne pehelykönnyü grizgaluskát a levesbe ?Tegyünk bele egy kevés szódabikarbonátot !
-Szép leveles lesz a töpörtyüs pogácsa,ha egy két nyers burgonyát beledarálunk a tésztába.

2009. december 6., vasárnap

Ezt is megmentem

Egy ismerősünk egy elhagyott mexikói strandon sétált napkeltekor. Ahogy ment, egy férfit pillantott meg a távolban.
Közelebb ment és ráismert egy helyi lakosra, aki szaporán lehajolt, fölvett valamit a földről, és bedobta a vízbe.
Újra és újra bedobott valamit a tengerbe.
Amikor az ismerősünk közelebb ért észrevette, hogy a férfi minden pillanatban fölemel egy tengeri csillagot amit a víz kisodort a partra és visszadobja a tengerbe.
Meglepődött. Odament, és szólt : „Jó reggelt barátom. Kíváncsi vagyok, hogy mit csinál?”

„Ezeket a csillagokat dobálom vissza a vízbe. Tudja, túl alacsony volt a dagály, és a víz kimosta őket a partra. Ha nem dobom őket vissza, kiszáradnak itt és az oxigénhiány miatt elpusztulnak.”
„Értem,“ válaszolt az ismerősünk. „De ezen a parton több ezer csillag van. Lehetetlen, hogy mindegyiket visszadobja. Egyszerűen, rengeteg van belőlük. Nem gondolja, hogy valószínűleg ugyanez történik több száz strandon ezen a parton?“
„Nem látja , hogy nem tud segíteni mindegyiken?”
A helyi lakos csak elmosolyodott, lehajolt, fölemelt egy másik csillagot, és amikor a tengerbe dobta, azt mondta:
„De ezen az egyen tudok segíteni!”
Sokszor olvashatjuk, hogy hadseregek, háborúk, nagy hatalmak írják a történelmet és változtatják meg az országok határait.

Ilyenkor tehetetlennek érezzük magunkat, és töprengünk: „Ki vagyok én? Mit tehetek?” Azt gondoljuk, hogy minden lehetetlen és reménytelen.
„Úgy látszik, hogy AZ EMBER EGYEDÜL nem tud tenni SEMMIT, ami a dolgokat jó irányba vinné. Minek igyekezni, minek dolgozni?”
Kísértésben vagyunk, hogy mindent feladjunk és a világot hagyjuk magára, mert úgy tűnik, hogy semmi jót nem érdemel!
Gondoljátok , hogy ti sem tudtok semmit változást elérni?
Hogy már túl késő , túl sok a rossz , a feladat túl nehéz?
Könnyű a felelőséget szakemberekre, vagy vezetőkre hárítani ahelyett, hogy a munka ránk eső részét megcsináljuk akkor is, ha szerintünk nehéz vagy komplikált.
De a nehézségek és bonyodalmak nem oldhatnak fel minket a kötelességeink alól

Pont te tehetnéd szebbé ezt a világot.
Pont úgy , ahogy az az ember a parton , te is épp ma léphetsz közbe és VÁLTOZTATHATSZ A HELYZETEN !

Szodrai Eszter emlékei

Szodrai Eszter va-gyok. Születtem 1920. január 28-án, Ál-mosdon. Édesanyám neve Tóth Eszter. Édesapám Szodrai Károly. Anyai nagy-szüleim úttörők voltak. A nevük Tóth János és Deme Eszter. Őket még üldöz-ték a hitükért. Ahol összejöttek istentisz-teletre, betörték az ablakot, féltéglával hajigálták meg őket. Hitehagyottaknak csúfolták és minden rosszat kiabáltak rá-juk. Még három leánytestvérem volt. Mindnyájan az Úr gyermekei let-tünk. Édesanyám nagyon szigorúan nevelt bennünket. Ha az istentiszte-let alatt a mellettem ülő kislány valamit súgott, édesanyám ezt mondta: „Nem lehet fontosabb semmi az Isten Igéjénél. Ha nem figyelünk oda, nem értjük meg az Ige üzenetét.”Tizenhárom éves koromban bemerítkez-tem. Id. Szűcs János testvér volt a körzet prédikátora. Akkor tizennyolcan merítkeztük be, nagyobb részt fiatalok. Az én Igém ez volt: „Légy hű mindhalálig és neked adom az élet koronáját!” Volt vasárnapi iskolánk. Pár éven át én is tanítottam az aranymondatos csoportot. Egy kedves test-vér huszonöt évig működött mint vasárnapi iskolai tanító. Ő tanított ben-nünket imádkozni. Kilenc-tízéves gyermekeknek már a saját szavaival kellett imádkozni. Egyik alkalommal kevesen imádkoztunk és ő megkér-dezte, hogy miért nem imádkoztunk. Azt mondták, hogy a nagyobbak már mindent elmondtak, nekik nem maradt mit mondani. Ő bölcsen megválaszolta. Azt mondta, hogy mi az Úr Jézus virágos kertje vagyunk és ebben a virágos kertben sok színes virág van. Az Úr Jézus mindegyiket nagyon szereti, és imánk jó illata füstként jut elébe. Volt leánykörünk és a negyvenes években én vezettem a leánykört. Abban az időben sok volt a fiatal, akik az ének- és vonószenekarban működtek. Vasárnap háromszor mentünk imaházba: délelőtt kilenc órakor imaórára, tíz órakor isten-tiszteletre, délután két órakor vasárnapi iskolába. Délután három órakor énekóra volt, este kilenc órakor istentisztelet, ifjúsági óra. A fiúk kezdés előtt az imaház udvarán hegedültek, a lányok énekeltek. Akkor még a nők nem tehettek bizonyságot. Mi verset mondtunk. Boldogok voltunk, hogy szolgálhattunk. 1949-ben esküdtünk meg a férjemmel. Pannonhalmi bácsi végezte a szertartást. A házasságunkból négy gyermek született, egy leány és három fiú. Hála a jó Istennek, mind élnek. Gyermekeink kö-vetik hitünket A férjem 1976-ban meghalt. Azóta a gyermekeimmel la-kom együtt. Soha nem bántam meg, hogy az Úr Jézust választottam. Sok nyomorúság, betegség, megpróbáltatás kísérte az életemet. De mindig éreztem a jó Isten irgalmát, szeretetét, gondviselését. Mindig szerettem az Úr házát, Isten népét és gyermekeit. Boldog vagyok, ha ott lehetek az ő népe között és én is dicsőíthetem az ő drága, szent nevét. Vetési Jánosné

Közérdekü telefonszámok

-ha szomorú vagy, hívd a János 14-et!
-ha valaki cserbenhagy, hívd a zsoltár 26-27-et!
-ha termékenyebb szeretnél lenni, hívd a Jn 15-öt!
-ha bűnt követtél el, hívd a zsolt 50-51-et!
-ha aggódsz valami miatt, hívd a máté 6:19-34-et!
-ha veszélyben vagy, hívd a zsolt 90-91-et!
-amikor Istent távolinak érzed, hívd a zsolt 138-139-et!
-ha hitednek erősítésre van szüksége, hívd a zsidók 11-et!
-ha magányos vagy, hívd a zsolt 22-23-at!
-ha keserű és kritikus lettél, hívd az 1kor 13-at!
-ha szeretnél megnyugodni, hívd a máté 11:25-30-at!
-ha a világ nagyobbnak tűnik istennél, hívd a zsolt  89-90-et!
-ha honvágyad van, hívd a zsolt 120-121-et!
-ha imáid gyengék és önzőek, hívd a zsolt 66-67-et!
-ha depresszióba estél, hívd a zsolt 26-27-et!
-ha elvesztetted a bizalmadat az emberekben, hívd az 1kor 13-at!
-ha az emberek rosszindulatúnak tűnnek, hívd a János 15-öt!
-ha elcsüggedtél a munkádban, hívd a zsolt 125-126-ot!
 
Figyelem! ezeket a számokat személyesen hívd, ne valamelyik asszisztenseddel!
 
Minden vonal 0-24 óráig hivható !

Vers a mosolyról

MOSOLYOD

Szerző: Frederiko Faber


Mosolyod, mely szívedböl fakad,
Aranyozza be arcodat.

Mosolyod nem kerül pénzbe,
Mégis sokat ér testvéred szemébe.
Gazdagítja azt, aki kapja
S nem lesz szegényebb az sem , aki adja.
Pillanatig tart csupán
De örök nyomot hagy maga után.

Senki sem olyan gazdag,
Hogy nélkülözni tudná :
És senki sem oly szegény.
Hogy meg ne érdemelné.

Az igazi barátság látható jele,
Hintsd be a világot egészen vele.
Mosolyod : nyugalom a megfáradotnak,
Bátorság a csüggedőnek,
Vigasztalás a szomorkodónak.

Mosolyod értékes, nagyon nagy jó,
De semmiért meg nem vásárolható:
Kölcsönözni nem lehet, ellopni sem:
Mert csak abban a percben van értéke
Amelyben arcodon megjelen.

És ha ezután olyannal találkozol,
Aki nem sugározza a várt mosolyt,
Légy nagylelkű, s magadét add;
Mert senkinek sincs nagyobb szüksége mosolyra
Mint annak, aki azt másnak adná s nem tudja.


Fordította : B. István


Erre érdemes odafigyelni

Járvány idején

Az alábbi tanácsokat egy kanadai orvos írta. Ha ezeket betartod, az segíthet az influenza elkerülésében. Annak is érdemes lehet őket alkalmaznia, aki beoltatta magát (valamelyik) influenzavírus elleni vakcinával, mivel egyrészt a védőoltás nem jelent száz százalékos védelmet az adott vírustörzs ellen sem, másrészt a módszer egyéb, hasonló módon terjedő kórokozók ellen is hatásos lehet. Természetesen, ha megbetegszel, fordulj az orvosodhoz - de azért ezen módszerekről se felejtkezz el.

Az influenzavírus az orrüregen és a száj-garatüregen keresztül képes fertőzni. Az majdnem lehetetlen, hogy egy nagy járvány esetén elkerüljük a H1N1 vírussal vagy bármelyik másik influenza-vírussal való találkozást, dacára minden elővigyázatosságunknak. Ám nem a vírussal való puszta találkozás, vagyis a megfertőződés okozza a nagyobb problémát, hanem az, ha a vírus képes el is szaporodni a szervezetünkben.

Néhány nagyon egyszerű dolog segíthet megelőzni a fertőződést (vagy legalább lecsökkenteni annak mértékét), illetve a mégiscsak elkapott vírus elszaporodását a szervezetben. Ezen hasznos fogásokat sajnos a hivatalos szervek sem hangsúlyozzák eléggé.

1. Gyakori kézmosás (ezt a tanácsot azért gyakorta hallani)

2. El a kezekkel a szádtól! Próbáld meg megállni, hogy nem nyúlsz az arcodhoz és főleg a szádhoz a kezeddel, csakis alapos kézmosás után. (Bizonyított, hogy sok, légúti betegséget okozó vírus nem közvetlen cseppfertőzéssel terjed emberről emberre, hanem úgy, hogy a vírussal fertőződött tárgyakat megfogod és utána a kezedről a vírust szépen lenyalod. A szájvédő maszk azért is hasznos, mert ezt is megakadályozza.)

3. Gargarizálj naponta kétszer meleg sós vízzel (vagy hidrogén-peroxidos vízzel, ha nem bízol a sóban.) A vírusnak ugyanis a fertőzést követően 2-3 napra van szüksége ahhoz, hogy a száj- és/vagy az orrüregben elszaporodjon és kialakítsa a tüneteket. Egy egyszerű gargarizálással nagyban csökkenthető a vírusok szaporodása, illetve mennyisége. Ne becsüld le ezt az egyszerű, olcsó és hatásos megelőző módszert.

4. Hasonlóan az előzőekhez, az orrüregeidet is tisztítsd ki legalább naponta egyszer meleg sós vízzel. Van, aki óvatosan vizet szippant fel az orrába és úgy öblíti ki azt, ami nagyon jó tisztító módszer, de erre nem mindenki képes. Arra viszont igen, hogy egy meleg sós vízbe mártott fültisztítópálcával naponta végigtörölje belülről az orrát. Nagyon jó módszer a vírusok számának lecsökkentésére.

5. Erősítsd az immunrendszeredet magas C-vitamin tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával! Ha a C-vitamin szükségletedet tablettákkal fedezed, figyelj arra, hogy azok cinket is tartalmazzanak, mivel a cink elősegíti a C-vitamin felszívódását.

6. Igyál olyan sok meleg folyadékot (tea, gyenge kávé, kakaó stb), amennyit csak lehet! A meleg folyadékok fogyasztása hasonló hatású, mint a gargarizálás, csak az ellenkező irányban. Lemossák a szaporodó vírusokat a torokból a gyomorba, ahol azok nem tudnak tovább szaporodni és ártalmatlanná válnak.

Oszd meg ezt a pár tanácsot az ismerőseiddel. Soha nem tudhatod, ki veszi figyelembe - és marad miatta életben.